Je bent hier:

Wie zijn wij?

Niemand hoeft op straat te slapen. Bij Maatschappelijke Opvang Den Bosch helpen we mensen (weer) grip op het leven te krijgen. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een passende woonplek. Daarom bieden wij preventie, begeleiding en een veilige plek aan degenen die dit nodig hebben. Ons uitgangspunt is “Wonen Eerst”: zo snel mogelijk een geschikte woonplek. Onze begeleiding, zowel ambulant als op locatie, is altijd laagdrempelig en toegankelijk, en duurt zo kort mogelijk maar zo lang als nodig is.

ANBI-verklaring

MO Den Bosch is een algemeen nut beogende instelling, ofwel een ANBI-organisatie. Dat betekent dat het doel en de feitelijke werkzaamheden van MO Den Bosch voor tenminste 90% het algemeen belang dienen en dat we geen winstoogmerk hebben. We voldoen aan de eisen voor wat betreft het beschikkingscriterium, beloning voor bestuurders, integriteit, administratie, publicatie en verantwoording. 

anbi-verklaring MO Den Bosch

 

Wat wij doen

Bij de Maatschappelijke Opvang Den Bosch zetten we ons in voor het creëren van een veilige en herstelgerichte omgeving. We bieden verschillende vormen van opvang en begeleiding voor personen met complexe problematiek, die (dreigend) dak- of thuisloos zijn, of te maken hebben met (dreigende) onveiligheid. Onze ondersteuning is doelgericht: zo kort mogelijk en zo lang als nodig is. We kijken naar elke persoon in zijn of haar unieke situatie en streven ernaar om de eigen autonomie en herstelcapaciteit te stimuleren. Tegelijkertijd bieden we professionele hulp en ondersteuning die aansluit bij hun behoeften.

Samenwerking

Wij werken onder meer samen met regiogemeenten, GGZ, gezondheidszorg, maatschappelijk werk, politie, diverse woningcorporaties en het bedrijfsleven.

Onze regio omvat de volgende gemeenten: Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk,
Den Bosch, Grave, Haaren, Landerd, Meierijstad, Mill en St. Hubert, Oss, Sint Anthonis,
Sint-Michielsgestel, Uden, Vught en Zaltbommel.

Onze aanpak

Onze aanpak is geïnspireerd op de presentiebenadering van
Andries Baart. Dit betekent dat we de relatie tussen hulpverlener en cliënt centraal stellen als basis voor ondersteuning en hulpverlening. We geloven dat goede zorg ontstaat wanneer we nauwkeurig afstemmen op de behoeften van de ander.
De presentiebenadering biedt een solide basis voor het gebruik van verschillende methoden herstel- en krachtgericht werken. Bij het ondersteunen van het herstelproces van onze cliënten combineren we wetenschappelijke kennis, professionele expertise en ervaring.

Krachtgericht werken

Krachtgericht werken maakt gebruik van de kracht en mogelijkheden van cliënten en hun hulpbronnen in de omgeving en biedt methodische handvatten om de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie te versterken. Krachtwerk richt zich op zelfsturing en neemt de keuzes van de cliënt als vertrekpunt van de begeleiding. Met krachtgericht werken helpen wij onze cliënten de regie over hun leven te houden of terug te krijgen.

Zes principes van krachtgericht werken

  • Mensen in achterstandssituaties hebben het vermogen te herstellen, hun leven weer in eigen hand te nemen en te veranderen. Krachtgericht werken vraagt om geloof in groeimogelijkheden en krachten van cliënten en hun systeem.
  • De focus ligt op krachten en hulpbronnen in de omgeving en niet op tekortkomingen.
  • De cliënt bepaalt de richting en de vorm van de begeleiding en heeft de regie over zijn/haar herstelproces.
  • De werkrelatie staat centraal en is gericht op gelijkwaardigheid. De basishouding van de begeleider is gebaseerd op eerlijkheid, optimisme, vertrouwen en openheid.
  • De focus ligt op het werken in de natuurlijke omgeving van de cliënt, omdat hierdoor meer zicht ontstaat op de krachten en hulpbronnen van de cliënt.
  • De samenleving wordt gezien als hulpbron. Het opbouwen van steunsystemen van de cliënt is een essentieel onderdeel van Krachtwerk.

Veerkracht

Veerkracht is een methode die zich richt op de begeleiding van kinderen die met hun ouder(s) meekomen naar de vrouwenopvang of maatschappelijke opvang. Veerkracht is gericht op fysieke en emotionele veiligheid, en op het versterken van veerkracht. De begeleider brengt in kaart hoe het met het kind gaat en wat het nodig heeft, en organiseert de zorg. Daarnaast ondersteunt de begeleider de ouders om een goede ouder en opvoeder te zijn. Wij richten onze aandacht expliciet op het kind en op de ouders in hun ouder- en opvoederrol. Hierbij staat de veiligheid en ontwikkeling van het kind centraal. Veerkracht laat het zelfvertrouwen groeien en het vertrouwen in hulp en omgeving. Bij deze methode nemen wij de zorg voor de kinderen nooit over van de ouders, maar ondersteunen we juist de ouders om dit zo goed mogelijk in te vullen.

Ervaringsdeskundigheid

Ervaring en onderzoek laten zien dat het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij het begeleiden van cliënten een positieve uitwerking heeft op cliënten en hun herstelproces. Ervaringsdeskundigheid is een vaardigheid om kennis en ervaring over het eigen herstelproces zodanig in te zetten dat dit ondersteunend is voor een ander. Bij MO Den Bosch werken een aantal ervaringsdeskundigen. Zij maken deel uit van een team en hebben afspraken, verantwoordelijkheden en resultaten te behalen. Onze ervaringsdeskundigen zijn in staat uit te stijgen boven de eigen ervaring en kunnen de eigen situatie loslaten. Zij zijn geen cliënten meer van de Maatschappelijke Opvang.

 

Missie, visie en kernwaarden

Het is essentieel voor een organisatie om voortdurend in te spelen op een snel veranderende samenleving. Onze missie en visie geven de komende jaren richting aan ons dagelijks werk. Onze missie is tijdloos; ongeacht de veranderingen in de wereld om ons heen, blijft onze missie – waar we voor staan – hetzelfde.
Onze missie is om mensen (weer) grip op leven te geven. Om deze missie te bereiken, dragen wij bij aan het oplossen van dakloosheid vóór 2030. Daarnaast bieden wij een veilige omgeving waar persoonlijk, maatschappelijk en sociaal herstel mogelijk is, wat bijdraagt aan het herwinnen van grip op leven.
Onze visie is dat iedereen recht heeft op een passende woonplek. Niemand hoeft op straat te slapen en te leven. Wonen is een recht en de basis voor belangrijke bestaansvoorwaarden zoals het vervullen van een maatschappelijke positie, veiligheid, zingeving, zelfstandigheid en autonomie. Daarom bieden wij preventie, begeleiding en een veilige plek aan degenen die dit nodig hebben. Ons uitgangspunt is "Wonen Eerst": zo snel mogelijk een geschikte woonplek. De duur van opvang in afwachting van een geschikte woonplek wordt tot een minimum beperkt. Onze begeleiding, zowel ambulant als op locatie, is laagdrempelig en toegankelijk, en duurt zo kort mogelijk maar zo lang als nodig is voor duurzame stabiliteit.

Onze kernwaarden helpen ons om keuzes te maken in ons dagelijks handelen, positieve invloed uit te oefenen op het leven van onze cliënten en onze missie en visie te verwezenlijken.

Onze kernwaarden laten zien wie wij zijn als organisatie:

  • Aandacht: we staan voor presentie en betrokkenheid, hier en nu. We luisteren en zijn oprecht, want de relatie tussen cliënt en medewerker vormt de basis van ons werk. Elk individu heeft zijn eigen unieke context en eigen oplossingen. Bij ons voelt iedereen zich gezien en vertrekt met meer (zelf)vertrouwen in de toekomst. Wij houden ons aan afspraken en maken waar wat we beloven.
  • Ambitie: we geloven in de mogelijkheden van onze cliënten en onszelf. Samen stellen we haalbare doelen die we regelmatig evalueren en bijwerken. We werken resultaatgericht. We leren van fouten en vieren successen. We blijven voortdurend opgeleid in ons vakgebied, omdat we geloven in groei en ontwikkeling.
  • Actie: we zijn doeners. We richten ons op de toekomst en gaan samen aan de slag. We tonen eigenaarschap en nemen verantwoordelijkheid in ondersteuning naar duurzaam herstel. We doen wat nodig is. Onze aanpak is doelgericht, omdat begeleiding een middel is om zelfredzaamheid te bereiken.